Tällä kertaa Malmössä


Lapsemme ovat muuttaneet viime vuosina vähän ympäri Eurooppaa sekä opiskelujen että töiden vuoksi ja tällä kertaa kävin alkusyksystä Mälmöön muuttaneen tyttäreni luona. Vietin siellä pidennetyn viikonlopun perjantai-illasta periaatteessa sunnuntai-iltaan, koska paluulento lähti jo aikaisin maanantaiaamuna.


Koska Finnair ei lennä suoraan Malmöön kentälle, on mentävä Kööpenhaminan kautta ja jatkettava sieltä eteenpäin junalla. Jatkoyhteys on helppo, koska rautatieasema on lentokentän yhteydessä ja junamatka kestää ainoastaan 20 minuuttia.


Kastrupin lentokenttä on vähän sekava: ensin kuljetaan pitkään selkeitä kapeita käytäviä, mutta sen jälkeen jatketaan matkaa ravintoloiden ja tax-free myymälöiden läpi ihmisjoukkojen keskellä - tietysti Helsingissä vähän sama juttu.
.

Käytävän jälkeen seurasin koko ajan silmä kovana opastekylttiä "Baggage claim", mutta yhtäkkiä en enää niitä nähnytkään. Hämmentyneenä käännyin takaisin paluusuuntaan. Kohta taas huomasin opasteen, mutta en edelleenkään oikein ymmärtänyt minne pitäisi jatkaa. Alas johtivat portaat, joissa oli teksti "Exit" ja niitä pitkin varovasti laskeuduin samalla peläten, että joudun yhtäkkiä ulos koko kentältä. Sieltä kuitenkin löytyi se kaivattu reitti matkatavarahihnojen luokse.


Tyttäreni oli kentällä minua vastassa ja aloitimme junamatkan Ruotsin puolelle.

Skånen alueen (johon Mälmö kuuluu) Skånetrafiken sovelluksen avulla oli helppo nähdä aikataulut ja ostaa junaliput. Kööpenhaminan ja Malmön välillä kulkee paljon työmatkailijoita, joten siksi nämä samat matkaliput käyvät molemmin puolin rajaa.


Junalla ylitetään Juutinrauman silta ja rata jatkuu sen jälkeen meren alla tunnelissa. Lentokoneesta katsottuna näyttää jopa vähän ahdistavalta, kun tie katoaa meren alle, mutta onneksi sitä ei junassa istuessa tajunnut.

Ruotsin puolella junaan astui muutama poliisi tekemään satunnaistarkastusta ja piti kaivaa esiin passi tai ruotsalainen henkilökortti.

Aseman hauska sisäänkäyntikupoli.

Malmön Triangelnin asemalla noustiin kirkkaaseen auringonpaisteeseen ja ihan siinä vieressä olikin jo Hotel Scandic Triangeln, josta olin varannut huoneen - tyttären ja hänen poikakaverinsa pieni kaksio on ihan siinä lähellä ja ajattelin, että on heille mukavampaa, jos minä asun hotellissa. Päärautatieasema on tästä vielä parin aseman päässä.

Näkymä hotellin lasihissistä 20. kerroksen kohdalla. 

Sekä hotelli että tyttären asunto ovat Malmön keskustassa ja siinä lähiympäristössä tuli enimmäkseen tällä kertaa liikuttua. Lähellä on ravintoloita, kahviloita, puistoja, vanha kaupunki ja paljon muutakin nähtävää. Modernimpaa ja vanhaa löytyy vierekkäin, mutta niitä vanhoja rakennuksia tuli enimmäkseen kuvattua.




Malmön "Walk of Fame"




"Lilla torgin" rakennuksia vanhassa kaupungissa.


Ribersborgin ulkouima-allasta meille suositeltiin - siellä ei tyttärenikään ollut vielä käynyt. Keskustasta pääsi bussilla aivan alueen viereen.


Bussipysäkiltä käveltiin hiekkarannalle, josta näki hyvin myös vuonna 2005 rakennetun "Turning torso"-nimisen asuinrakennuksen. Siinä on kerroksia 54 ja korkeutta 190 metriä. Rakennus oli vuoteen 2022 asti Pohjoismaiden korkein ja näkyi vähän joka paikkaan kaupungissa - näkyi myös hotellihuoneeni ikkunasta ja oli valokuvana sen seinällä. 


Ruotsinkieliseltä nimeltään "kylpylä" on "Ribersborgs kallbadhus", mutta tuosta nimestä en keksi mitään järkevää suomennosta. Sinne kuljetaan pitkää puusiltaa pitkin ja mieleen tulee vanhanajan kylpylät eikä turhaan, sillä paikka on avattu vuonna 1898.

Tilat on jaettu periaatteessa kahteen alueeseen: miehille ja naisille on omat pukuhuoneet ja suihkutilat sekä sisämerialtaat ja erilliseltä laiturilta pääsee uimaan myös ihan perinteisesti mereen. Uimassa kävimme naisten puolella alasti muiden esimerkkiä seuraten. 

Puulämmitteiset saunat on erikseen miehille ja naisille ja on myös yksi sekasauna. Höyrysaunan huomasimme vasta pois lähtiessämme, joten siellä emme käyneet. Saunoissa uimapuvut ovat kiellettyjä, mutta pyyhe päällä voi sinne mennä. Miesten saunasta en tietenkään tiedä, mutta naisten puolella ja sekasaunassa osa oli kietoutuneina pyyhkeisiin ja osa oli ilman niitä. 



Yläpuolen netistä lainatuissa kuvissa näkyy aluejako paremmin.

Kuva lainattu netistä.

Koska sauna-alueella ei saanut tieteenkään kuvata, lainasin netistä vielä kuvan saunasta ja toisessa näkyy osa sisämerialtaasta. Kuvassa näkyvissä pukukopeissa ihmiset istuivat ovet auki aurinkoa ottaen. Emme löytäneet niille hintoja ja ajattelimme, että kuuluvat ehkä johonkin vuosimaksuun tms. Mitään tietoa niistä en löytänyt, mutta kuka tahansa niihin ei päässyt.


Uinnin jälkeen nautimme ravintolan terassilla saunakahvit.


Täällä kannattaa kyllä käydä. Päivälippu maksoin noin 7 €/hlö.

Ravintola Bullen.

Perinteisiä ruotsalaisin lihapullia kävimme syömässä keskustassa vähän sivummalla, mutta kävelymatkan päässä olevassa ravintola "Bullenissa". Paikka on hyvin suosittu ja sinne on hyvä varata pöytä etukäteen.





Lihapullia konjakkikastikkeessa. Muussi tuli erikseen pikkuastiassa ja lisänä tietysti maustekurkkuja ja puolukkaa. Meillä oli varaus niinkin aikaisin kuin klo 16, koska se oli myöhäisin tilausvaiheessa vapaana ollut aika. Silloin ravintolassa oli vielä pari tyhjää pöytää, mutta pian nekin täyttyivät.


Malmön keskustan läheisyydessä oli paljon viihtyisiä terasseja, joista monet olivat tässä vaiheessa jo purettu kesän jäljiltä. Vielä löytyi kuitenkin paikkoja, joissa pystyi istuskelemaan lämpölamppujen alla viileämmälläkin säällä. 








Keskustan ympäristöstä löytyi paljon erilaista katseltavaa. Koska tyttäreni asuu Malmössä, vietimme aikaa myös heidän asunnollaan eikä tullut liikuttua ihan niin paljon kuin pelkkänä turistina matkustaessa olisi liikuttu. Seuraavalla käynnillä nähdään taas lisää.





Yövyin siis Malmön keskustassa sijaitsevassa Hotel Scandic Triangelnissa. Samassa rakennuksessa on myös kauppakeskus. Kuvassa hotellin sisäänkäynti.


Hotellista löytyy kiva coctail-baari. Toinen kuva on vastaanottotiskin edestä ja portaista pääsee ainakin aamiaistilaan. Tietysti hotelliasukkaat pääsevät sinne hissillä, mutta hotellin ulkopuoliset aamiaisvieraat joutuvat kipuamaan portaita pitkin. Aamupala kuuluu huoneen hintaa ja ulkopuolisille se maksaa noin 15 €.


Näkymä 8. kerroksen huoneesta. 



Lähtöaamuna kello herätti minut ennen klo 05 ja kävin noutamassa vastaanotosta etukäteen tilaamani aamupalaboxin. Aamupalan jälkeen suuntasin kulkuni rautatieasemalle ja siitä junalla lentokentälle. Tällä asemalla on vain kaksi raidetta ja oikea juna löytyi helposti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pidennetty viikonloppu Italiassa - Torino

Hotelliyö Savonlinnassa

Tallinna - ensimmäinen päivä