Saamelaismuseo Siida


Olimme kolme yötä Saariselällä ja siinä välissä ehdimme piipahtaa myös Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidassa. "Saamelaismuseon kansallisena tehtävänä on tallentaa saamelaista kulttuuriperintöä Suomessa. Museon kokoelmiin kuuluu esineitä, valokuvia, taidetta, ulkomuseon rakennukset sekä arkisto- ja käsikirjastoaineistoa".


Sisäänpääsyportit ja kulku seuraavaan kerrokseen.


Alakerran myymälässä oli tarjolla saamelaisuuteen liittyviä kirjoja, mukeja, puukkoja, palapelejä, avaimenperiä, käsitöitä, koruja... niin kuin nyt museokaupoissa yleensäkin. Myös tasa-arvo oli esillä.

En osaa kertoa näyttelyistä tarkemmin muuta kuin sen, että jäi tunne ettei museota ole valittu turhaan Vuoden 2024 eurooppalaiseksi museoksi. Näyttelyn aineistoissa ja teoksissa oli hyvät esittelytekstit, mutta niitähän en nyt enää muista. Jos haluat tietää lisää, niin tästä Siidan sivuille johtavasta linkistä pääsee tutustumaan näyttelyihin tarkemmin.  
 





Museossa oli paljon värikkäitä saamelaisasuja eri aikakausilta, erilaisia valokuvia ja paljon muutakin kiinnostavaa, mutta koska monet niistä olivat lasivitriineissä, en saanut oikein hyviä kuvia lasin läpi heijastusten takia - siellä paikan päällä niitä sitten näkee. 

















Ei postausta ilman kahvi- ja ruokakuvia 😆. Tässä tauko Siidan alakerran kahvila-ravintola Sarritissa.



Menomatkalla Ivalon kohdalla tuli nälkä ja ruokapaikkaa miettiessämme ajoimme jo tämän grillipaikan ohi, mutta sitten käännyimme takaisin, koska mieheni innostui mahdollisuudesta makkaraperunoihin. Niitä hän saikin ja minä otin kanakorin.

Satuimme samaan pöytään paikallisen taksiyrittäjän kanssa ja hän kertoi Lauran Grillin olevan legendaarinen paikka, joka on ollut täällä jo yli 50 vuotta. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pidennetty viikonloppu Italiassa - Torino

Hotelliyö Savonlinnassa

Tallinna - ensimmäinen päivä