Jouluetkot puolison kanssa



Tänä jouluna vietämme perhejoulua Suomen rajojen ulkopuolella, mutta eihän perinteisestä joulusta pysty nähtävästi ihan kokonaan luopumaan. Puolisoni puheli kauan aikaa sitten joulukinkusta ja sunnuntaina juhlimmekin joulua etukäteen kahdestaan jouluruuan merkeissä - ei ollut lahjapaketteja eikä joulukuusta ja ruuatkin olivat lopulta vähän sinnepäin.

Aika perinteisesti mentiin - paitsi että rosolli, lohi ja sillit unohtuivat sekä italian- ja perunasalaatit, jotka ovat aina kuuluneet meidän perheen joulupöytään. Eikä ollut myöskään punaviiniä. Valkoviiniä olisi löytynyt, mutta ei sitä osaa nauttia kinkun kanssa. Siispä joulupöydästä löytyi ainoastaan minikinkku sekä peruna- ja lanttulaatikot. Suunnittelu jäi jotenkin ihan puolitiehen. Kylmäsavulohta ja silliä ostin sitten maanantaille, koska kinkkua ja laatikoita jäi vielä jäljelle.

Laatikoita en ole tehnyt koskaan itse, vaan olen ostanut ne aina valmiina marketista - vaihdan vain kulhoon, lisään kuohukermaa ja sitten uuniin. Kinkun ja torttujen paistaminen kuuluu kuitenkin asiaan.

Riisipuuroa aamupäivällä. Lautaselta puuttuu maito, joka kaikki meni puuron valmistukseen eikä viitsitty lähteä ostamaan lisää.

Iltapalaksi aprikoosi-luumukiisseliä, koska lähikaupasta ei löytynyt sekahedelmiä. Kävin iltapäivällä kaupassa kävellen enkä jaksanut tallata lumisateessa isompaan kauppaan asti katsomaan löytyisikö niitä sieltä.


On hauskaa katsoa valokuvia jouluista vuosien varrelta; lähes 30-vuotisen yhteiselomme aikana joulupöydässä on ollut aina lähes samat tarjoilut samoissa tarjoiluastioissa ja joululiinakin on ollut sama - sunnuntain aterialle en edes viitsinyt silittää isompaa liinaa. Matalat lautaset on uusittu kerran ja kerran olemme vaihtaneet asuinpaikkakuntaa ja asuntoa. Eri vuosien joulukuvat erottaa toisistaan lähinnä siitä, että lapset ovat kasvaneet. Viime vuosina pöydän ääressä on ollut väkeä aina vaan vähemmän, koska lasten isovanhemmat ovat poistuneet keskuudestamme kukin vuorollaan.

Tänä vuonna tyydytään lenkkipolun kuusien ihailuun.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pidennetty viikonloppu Italiassa - Torino

Hotelliyö Savonlinnassa

Roadtrip Torino - Genova - Portofino