Alankomaat: Tilburg


Tilburg on reilu 220 000 asukkaan kaupunki Alankomaiden eteläosassa North Brabantin maakunnassa lähellä Belgian rajaa. Kaupunki on perustettu joskus 1800-luvun alussa ja sieltä löytyy sekä vanhoja rakennuksia että modernimpaa rakennuskantaa. 

Poikamme on asunut täällä opintojensa lopputyön vuoksi maaliskuun alusta lähtien ja piipahdimme hänen luonaan pääsiäisenä - tosin hänen yksiönsä pienuuden takia yövyimme hotellissa. Minä tulin vähän aikaisemmin ja puolisoni ajoi tänne Saksasta, missä oli samaan aikaan työmatkalla. Minun tulomatkani seikkaluihin lentokentällä ja etenkin junamatkalla pääset tästä linkistä.

Pojan työpaikka on 30 kilometrin päässä Eindhovenissa, mutta koska Hollannin asuntokriisin vuoksi sieltä oli mahdotonta löytää lyhytaikaista vuokra-asuntoa, päätyi hän asumaan tänne Tilbugiin. Asuntotilanne ei taida olla täällä sen parempi, mutta pojalla oli tuuria kun löysi kohtuuhintaisen opiskelija-asunnon. Onneksi junayhteydet Eindhoveniin ovat hyvät.


Pojalla ja minulla oli tarkoitus vuokrata polkupyörät isän tuloa odotellessa, mutta emme löytäneet pyörävuokraamoa. Hotellissa mainittiin rautatieasema ainoana vaihtoehtona, mutta sieltä kysyttäessä kävi ilmi, että pyörien vuokraus on mahdollista ainoastaan junan kuukausikortin haltijoille.

Kuljimme sitten muutamaan otteeseen bussilla, ennen kuin mieheni tuli "pelastamaan" meidät vuokra-autolla. Bussimatkat maksettiin mobiililaitteen tai luottokortin etämaksulla linja-auton kortinlukijassa - korttia näytetään lukijalaitteelle autoon mennessä ja toisen kerran sieltä poistuessa. Tämä sitten määrittää matkan hinnan. 

Täällä ovat säilössä meiltä saavuttamattomat junakortin haltijoille tarkoitetut vuokrapyörät ja tila vaikutti toimivan myös junamatkailijoiden polkupyörien "parkkitalona".


Tilburg ei taida olla mitenkään erityinen turistikohde ainakaan ulkomaalaisille matkailijoille, mutta osaan kuvitella että kesällä kaupunki on kaunis - nyt pääsiäisviikonloppuna sää oli enimmäkseen pilvinen ja luonto alkoi vasta heräilemään talven jäljiltä.


Erilaisia tutustumiskohteita kaupungista tai sen läheisyydestä löytyy: on ainakin Tekstiilimuseo, maan suosituin teemapuisto Efteling, Alankomaiden Saharaksi kutsuttu Loonse en Drunense Duinen kansallispuisto sekä Beekse Bergen safaripuisto... Näyttäisi olevan paljon myös erilaisia kaupunki- ja huonepakopelejä, mutta niistä en tiedä sen enempää. Me ehdimme käydä ainoastaan tuolla Safaripuistossa ennen kuin mieheni tuli ja meillä oli käytössä auto, jolla pääsimme tutustumaan vähän muuhunkin Hollantiin.

Safaripuistosta kerron tarkemmin seuraavassa postauksessa. Myöhemmin huristelimme autolla Unescon Maailmaperintökohteeseen Kinderdijkiin katsomaan perinteisiä tuulimyllyjä ja myös siitä tulee oma postauksensa.

Mutta vielä olemme Tilburgissa ja tällä kertaa Heuvelin keskusaukiolla, jossa sijaitsevat mm:

St Jozephin katolinen kirkko

Willem II muistomerkki 


ja paljon erilaisia ravintoloita.

Kävelymatkan päästä keskustasta löytyy Piushaven, joka on kanavan varrella oleva pienvenesatama - kesällä varmaan kaunis ulkoilupaikka. 



Tällaisia sohvainstallaatioita näkyi useampiakin.

Piushavenin ihmeellisyys oli tämä kontti, josta otin ohimennen kuvan. En kehdannut pysähtyä sen enempää, koska en ensin ollut varma onko kyseessä jonkun asunto - ainakin edessä oli pannulla paistumassa ruokaa. Toisen kerran paikan ohittaessani tulin siihen tulokseen, että on ehkä joku ravintola-/kioskityyppinen ratkaisu.

"Tilburg 013" tekstejä näkyi erilaisissa taideteoksissa siellä täällä eri puolilla kaupunkia ja google kertoi, että Tilbur 013 on musiikkitapahtumapaikka.

Sittenhän kävimme myös syömässä ja poikani onnistui löytämään netistä kivoja ruokaravintoloita. 

Pizzabar Rijslust on viihtyisästi sisustettu pizzaravintola rautatieaseman lähellä olevalla sivukadulla. Kävimme siellä aikaisella lounaalla ja silloin paikalla oli vain muutama asiakas. Ruoka tuli pöytään nopeasti ja hyvä niin, sillä meillä oli rajattu määrä aikaa ennen kuin piti lähteä kohti Safaripuistoa kulkevaa linja-autoa.


Ovimaisema wc:n sisäpuolelta.

Pizza maksoi 9 € ja sen mukana pöytään
 saatiin myös pizzaleikkuri helpottamaan
leikkaamista.


Babbo Pinsa Romana & Winj on pieni ja nähtävästi suosittu italialaisravintola lyhyen kävelymatkanpäässä hotellistani. Henkilökunta oli erittäin ystävällistä ja pieni ravintola oli viihtyisä. Yritimme sinne vielä uudestaan pääsiäismaanantaina, mutta se oli jo etukäteen buukattu täyteen. Oli mukavaa, kun henkilökunta vielä muisti meidät parin päivän takaa - tosin eipä siellä taida kovinkaan usein käydä suomalaisia ruokailijoita.


Ravintola Good Mood löytyi Piushavenin varrelta. Koska emme mahtuneet yllä mainittuun italialaisravintolaan, jatkoimme matkaamme kohti seuraavaa kartalla näkyvää ruokapaikkaa. Tämänkin paikan kaikki pöydät oli varattu etukäteen, mutta hyväksyimme meille ehdotetun matalan pöydän ja sohvat takan edestä. Ruoka oli suhteellisen kallista, mutta hyvää ja annokset olivat kauniita. Minun oli tarkoitus syödä ainoastaan "kevyt" salaatti, mutta tilaamani salaatti lihalla ei ollut kovinkaan kevyt. Poikani valitsi lammasta. Kuvassa oikealla oleva tötterö sisältää poikani ateriaan kuuluvat ranskalaiset ja päällä on dippiastia. Niiden takana on leivät ja useampi kippo erilaisia maustevoita - leipätarjottimen oli hinta 7 €. Tarjoilija kysyi haluammeko myös leipää ja vastasimme myöntävästi.


Aasialaisravintola Dadawanissa ruoka tilattiin skannaamalla menu QR-koodilla ja itse tilaaminen ja samalla maksaminen tapahtui sovelluksella. Ruuan toi pöytään tarjoilurobotti ja tilattu ruoka tuli niin nopeasti, että naistenhuoneesta palatessani tuli vastaan jo tyhjä robotti enkä ehtinyt saada siitä edes valokuvaa. Oli paikalla myös ihan henkilökuntaakin.


Heuvelaukiolla kulkiessamme valitsimme The Talk nimisen kahvila-ravintolan ihan vaan sillä perusteella, että oli aukion ravintoloista ainoa, joka oli aivan täynnä. Siitä päättelen ruuan täytyy olla hyvää. Saimme juuri vapautuneen pöydän lämmitetyltä ulkoterassilta ja valitsimme ruuan arviosta, koska nimen perusteella emme osanneet päätellä mitään. Tarjoilija kysyi haluammeko tummaa vai vaaleaa leipää ja kysymys liittyikin suoraan ruoka-annokseen. Valitsin ruuakseni kanaa ja pian edessäni oli keskeltä avattu patonki, jonka päällä oli se kana-annos. Tämä oli ihan uusi tuttavuus ja oli tavattoman hyvää.


Koko reissun ainoat jälkiruokakahvit.

Hotellitarjonta Tilburgin keskustan läheisyydessä ei ollut kovinkaan suuri ja valintakriteereinä minulla oli, että on kohtuullisen lyhyen matkan päässä rautatieasemasta ja poikani asunnosta sekä tietysti tärkeää oli myös viihtyisyys ja kohtuullinen hinta. Bastion Hotel Tilburg täytti nämä kriteerit parhaiten ja olikin hyvä valinta. Aamupalaa en ottanut etukäteen, koska sen hinta oli 17,50 €/ hlö/aamu ja minuun iski nuukuus. Kun mieheni tuli Saksan työmatkalta pariksi yöksi, hän halusi tietenkin aamupalalle ja oli hyvä ratkaisu sekin. En tiedä oliko aamiainen hintansa arvoinen, mutta kyllähän se maistui ja vatsa tuli täyteen. Olen varmaan tottunut liian hyvin Suomen hotellien ehkä turhankin laajaan aamiaistarjontaan. 

Hotellista oli matkaa rautatieasemalle 2,5 km ja poikani asunnolle 4 km.

Sisustus koko hotellissa oli säpäkän punavoittoinen. Huone ja kylpyhuone olivat siistit ja viihtyisät. Ainoastaan pesuaineet olivat aika minikokoiset "two in one" suihkusaippua - shampoo yhdistelmällä.




Hotellin välikäytävät ja hissi oli kuvitettu vanhoilla valokuvilla Tilburgista ja niitä oli hauska tutkia. Hotellihuoneen kapselikeitin tuotti minulle päänvaivaa. Käyttöohjeen löysin lopulta YouTubesta ja siitä se kahvin keittäminen lähti sitten viimein onnistumaan.

Kuudennen kerroksen huoneesta oli hyvät näköalat eikä vieressä kulkevan vilkasliikenteisen tien äänet juurikaan kuuluneet huoneen tiiviiden ikkunoiden läpi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pidennetty viikonloppu Italiassa - Torino

Hotelliyö Savonlinnassa

Roadtrip Torino - Genova - Portofino