Philipsmuseo ja kylmät sormet


Philipsmuseo sijaitsee Eindhovenin keskustassa ja tänne Eindhoveniin eksyimme, koska halusimme vilkaista kaupunkia, jonne poikamme matkustaa Tilbugista päivittäin tekemään opintojensa lopputyötä. 

Tässä kaupungissa Gerard Philips kehitti ensimmäisen hehkulamppunsa vuonna 1891 ja nykyään Philips on tietysti tunnettu monesta muustakin kuin vain lampuista. 


Museo on avattu 2013 ja täällä käy vuosittain reilu 95 000 vierailijaa. 

Paljon oli nähtävää ja myös koettavaa eri vuosikymmeniltä. Esineistä ja kuvista sai vielä enemmän irti, kun oli mahdollisuus esittelytekstin lukemisen lisäksi kuunnella myös lisäselostusta kassalta saadulla "puhelinlaitteella". Sillä klikattiin kunkin vitriinin luona olevaa "vastakappaletta" ja sitten laite korvalla vaan kuuntelemaan. Ei ollut vanhan ajan kuulokkeita.



Tältä näyttivät vanhimmat hehkulamput.

Kartalla Philpsin toimintaan liittyneitä kohteita.
    
Ihmiset istuivat penkeillä kuuntelemassa tähän työhuoneeseen liittyvää hollanninkielistä esitystä. Emme ymmärrä hollantia, joten emme jääneet istuskelemaan.

Näin filosofoi Louis Kalff, joka sai vuonna 1925 tehtäväkseen modernisoida yrityksen taiteellisen ja kaupallisen mainonnan.

Tässä potilaan luokse kuljetettava röntgenlaite.

Kodin elektroniikkaa 1930-luvulta.

Partakoneita.
Ihan ensimmäinen Philips pölynimuri.



Yläkerrasta löytyi vähän modernimpaa tekniikkaa, kuten yllä olevat musiikin kuuntelun edistysaskeleet.


Pääsin myös tarkistamaan oman pituuteni ja lämpökameran avulla pystyin todistamaan, että mulla oli kylmät sormet, mutta pojallani ei. Silmälasitkin on nähtävästi kylmät.

Alakerran kahvilassa minä valitsin hollantilaisen erikoisuuden, jossa sämpylän sisällä olevaa "lihapullaa" haarukalla rei'ittämällä sisältä valui jotain kastiketta - lihapullakastikkeelta kyllä maistuikin koko juttu. Lihan päälle hollantilaista sinappia ja hyvää oli. En tiedä tuon lihapullasysteemin nimeä eikä sitä muistanut poikanikaan, joka sen minulle esitteli. Muu perhe valitsi muffinssit. Espresson mukana tuli myös Philips-merkkinen keksi.

Tässä Gerard Philips

Alla vielä ihan pari kuvaa Eindhovenista. Siellä kävelimme ainoastaan parkkipaikalta museolle.

Täällä lasikuplassa oli joku vaatekauppa.

Tuosta kulki pyöräilijöitä ja kävelijöitä 
jonnekin maan uumeniin.
Taustalla Philipsin konttori. Museo sijaitse
 vähän kauempana samalla suunnalla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pidennetty viikonloppu Italiassa - Torino

Hotelliyö Savonlinnassa

Roadtrip Torino - Genova - Portofino