Pohjois-Norja: Tanamunningen luonnonsuojelualue


Tanamunningen luonnonsuojelualue sijaitsee Pohjois-Norjan Finnmarkissa Tanan kunnassa. Siellä sijaitseva Høyholmen on tunnettu muuttolintujen, ja nimenomaan kosteikkolintujen, lepo- ja oleskelualue. Høyholmen erottuu kartassa hauskanäköisenä niemekkeenä.


Tuon karttanäkymän perusteella me tämän paikan sitten valitsimmekin, kun tutkimme minne vielä ajaisimme suoraan Pykeijasta. Päivän aikaisemmasta Pykeijassa käynnistä pääset lukemaan tästä linkistä.

Pykeijasta lähdimme siis kohti Tanamunningenia - välimatka on reilut 100 km, mutta kapeiden teiden takia ajomatkaan kului parisen tuntia.














Ajomaisemat ovat jylhät ja kallioiset ja tien toisella puolella virtaa Teno-joki. Tie on enimmäkseen hyvää asfalttitietä ja loppumatkaa kohti aina vain kapeampaa. Tanamunningenin risteyksen jälkeen Høyholmenin nimen kärkeen johtava kolmen kilometrin mittainen hiekkatie on hyvin kuoppainen.

Tällä loppumatkan pyykkilautatiellä piti ajaa madellen.





Tavallisesti tien molemmin puolin on meri, mutta me satuimme paikalla laskuveden aikaan.

Laskuvesi oli jättänyt jälkeensa ison hiekka-alueen.

Linnuista ei kännykällä saanut tämän parempia kuvia. 

Vastarannalla näkyi kylä ja täällä Høyholmenin puolella oli veneitä, mutta emme osaa arvata miten tämä yhtälö toimii. Vai liittyvätkö nämä veneet kylään ollenkaan. Täällä luonnonsuojelualueen puolella ei taloja tai pysäköityjä autoja näkynyt.


Niemen kärjestä löytyi retkipöytä ja alueella oli myös joku varastorakennus sekä todella siisti ulkokäymälä. Seinän lapussa oli päivämäärät, milloin käymälä on siivottu - oli myös kerrottu, että siivous on lopetettu turistikauden päättymiseen 30.8.24.

Käymälä.


Tanamunningenista takaisin majapaikkaamme Nuorgamiin oli matkaa 64 kilometriä. 

Paluumatkalla ohitimme tien laidassa olevan aivan minikokoisen kappelin ja hautausmaan. Sen verran se kiinnosti, että teimme u-käännöksen ja palasimme vähän tutkimaan sitä.


Kappelin ovi ei ollut lukittu ja en voinut vastustaa kiusausta kurkistaa sisään; heti ulko-oven takana oli siisti varasto, jossa oli mm. ruostunut kamiina ja toisen oven takana oli pieni huone. Ihan jäi mysteeriksi tämä rakennus, vaikka yritin etsiä siitä tietoa netistä.




Lopulta palasimme sujuvasti takaisin Suomeen. 


Tässä vielä linkit tämän reissun aikaisempiin postauksiin: Suuntana Nuorgam ja Piipahdus Pykeijalle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pidennetty viikonloppu Italiassa - Torino

Hotelliyö Savonlinnassa

Tallinna - ensimmäinen päivä