Pulmankijärvi Nuorgamissa


Nuorgamin Lomakylästä alle kilometrin päässä on Pulmankijärvelle osoittava tienviitta, joka näyttää järvelle olevan matkaa 20 kilometriä. 

Lähes heti risteyksen jälkeen tie nousee jyrkästi ylöspäin ja aukeaa hienot näkymät alas kylään ja kohta myös tuntureille. 


Korkealla kodalla tien laidassa on jokivenettä esittävä ympäristötaideteos sekä kivinen "pöytäryhmä". Siitä on lyhyt matka myös Skaidijärven kotalaavulle. Laavulla emme käyneet, mutta sen verran yritin tähyillä, että se näytti olevan alhaalla ihan järven rannalla. Näin jälkikäteen tajusin, että ihan ilman tähyilyä pelkän nimen perusteella voisi päätellä sen sijainnin. 





Luonto on karun kaunista ja oli pakko nousta autosta useampaan kertaan sitä ihailemaan ja valokuvaamaan. Tälle päivälle sattui kovin tuulinen sää ja auringon ollessa pilvien takana myös tuntui kylmältä. Aurinkoisilla tuulettomilla paikoilla oli melkein +20 C.



Tien päässä kaukaisuudessa välkehtii itse Pulmankijärvi.

Tie kulki alas kohti järveä ja välillä puiden välistä näkyi kapeita houkuttelevan näköisiä hiekkarantoja, mutta joko tie kulki niin korkealla, ettei rannalle päässyt, tai sitten sinne laskeutuvan pikkutien päässä näkyi yksityisiä mökkejä.


Lopulta lähellä tietä avautui rantanäkymä ja pääsimme ihan veden äärelle asti.

Ajomatkan aikana ihmettelimme aukeiden paikkojen mustia kiviä, mutta rannan tuntumassa pääsimme tarkastelemaan niitä lähemmin ja ilmeni, että niiden päällä kasvoi jotain mustaa jäkälää (vai mitä liekään).


Pulmankijärven ranta oli tässä kohtaa kivinen ja kylmän tuulen takia ei tullut mieleenkään kokeilla uimista. Järvihän on ollut aikanaan osa Jäämerta ja tästä johtuen siellä elää erikoisuuteena merikalana tunnettu kampela, mutta eipä niitä siitä rannalta nähnyt.


Jatkoimme matkaa eteenpäin. Asfaltti oli muuttunut jo aikaisemmin hiekkatieksi ja lopulta se muuttui yksityistieksi, joten piti kääntyä takaisin. 


Pysähdyimme vielä tutkimaan juuri ennen yksityistien alkua olevaa 70 kilometrin mittaisen Pulmankijärvi - Sevettijärvi patikointireitin karttaa. Se oli myös kuvauksellinen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pidennetty viikonloppu Italiassa - Torino

Hotelliyö Savonlinnassa

Tallinna - ensimmäinen päivä